Nói đến Ninh Thuận không ai không nghỉ đến là một vùng đất đầy nắng và đầy gió, tuy nhiên vùng đất này được thiên nhiên ưu đãi với nhiều tài nguyên thiên nhiên phong phú và đa dạng. Đặc biệt nơi đây có nhiều di sản văn hóa vật thể và văn hóa phi vật thể thể gắn liền gắn liền với một hệ thống các di tích lịch sử, danh lam thắng cảnh đẹp. Tính đến thời điểm năm 2018, tỉnh Ninh Thuận đã có tổng cộng gần 60 di tích các cấp. Trong đó: 02 di tích cấp quốc gia biệt là tháp Pô Klong Garai và tháp Hòa Lai; 15 di tích cấp quốc gia (12 di tích vật thể và 03 di sản văn hóa phi vật thể); có khoảng 40 di tích cấp tỉnh. Đặc biệt, hiện nay tỉnh Ninh Thuận đang tiến hành hoàn tất các thủ tục liên quan đến việc lập hồ sơ đề nghị Hội đồng Di sản thế giới công nhận “Nghệ thuật làm Gốm của người Chăm Bàu trúc” là di sản văn hóa phi vật thể đại diện của nhân loại cần bảo vệ khẩn cấp. Trong những năm gần đây, lãnh đạo tỉnh cũng như lãnh đạo ngành VHTTDL đã quan tâm, chỉ đạo công tác bảo tồn và phát huy các giá trị di sản văn hóa trên địa bàn tỉnh Ninh Thuận gắn kết phát triển du lịch mang lại hiệu ngày càng cao. Đến với Ninh Thuận du khách có nhiều các điểm tham quan du lịch trong đó phải kế đến một số điểm tham quan lý tưởng mà du khách cần tìm đến khi đến với địa danh này như:

Tháp Pô Klong Garai, là di tích cấp quốc gia đặc biệt được Thủ tướng Chính phủ công nhận vào năm 2017, đây là một trong những công trình kiến trúc vô cùng độc đáo của đồng bào dân tộc Chăm nói riêng và của Ninh Thuận nói chung. Đến với khu di tích này, du khách có cơ hội chiêm ngưỡng được hết không gian thoáng đãng của tháp cùng với vẻ đẹp bí ẩn của quần thể tháp Chăm. Bên cạnh đó, tháp Pô Klong Garai còn là không gian văn hóa gắn liền với Lễ hội Katê, một trong những lễ hội lớn nhất của đồng bào người Chăm. Lễ hội Katê thường diễn ra vào tháng 7 Chăm lịch, là nơi không chỉ đồng bào người Chăm mà còn thu hút đông đảo người dân trong và ngoài tỉnh đến tham quan, nghiên cứu và đi du lịch. Theo truyền thuyết vua Po Klong Garailà một trong những vị vua được cộng đồng người Chăm tôn vinh và kính nể. Khi ông mấtđi, tất cả người dân ở đây có một niềm tin to lớn vào ông và được người dân coi như làmột vị thần. Hằng năm, mỗi khi lễ hội Katê về là dịp để mọi người mang lễ vật dâng cúng thần cầu ước mọi đều tốt đẹp đến với gia đình họ trong năm mới.Có thể nói, đây không chỉ là di tích tích kiến trúc nghệ thuật về đền, tháp mà đây là một trong những điểm du lịch tâm linh đáng để du khách dừng chân mỗi khi đến với Ninh Thuận.

Gốm Bàu Trúc và Dệt Mỹ Nghiệp: Là 2 làng nghề truyền thống tiêu biểu của cộng đồng người Chăm Ninh Thuận. Cả 2 làng nghề đều được công nhận là làng nghề truyền thống vào năm 2007 tập trung trên địa bàn thị trấn Phước Dân, huyện Ninh Phước, tỉnh Ninh Thuận. Trong năm 2017, Nghệ thuật làm Gốm truyền thống của người Chăm Bàu Trúc được Bộ VHTTDL đưa vào Danh mục DSVHPVT cấp Quốc gia. Hiện nay, tỉnh Ninh Thuận đang tiến hành hoàn tất các thủ tục liên quan đến việc lập hồ sơ đề nghị Hội đồng Di sản thế giới công nhận “Nghệ thuật làm Gốm của người Chăm Bàu trúc” là di sản văn hóa phi vật thể đại diện của nhân loại cần bảo vệ khẩn cấp. Là một trong những tiền đề và là điều kiện hết sức quan trọng trong vấn đề thu hút du lịch trong những năm tới. Đến với 02 làng nghề này, du khách có cơ hội trải nghiệm cách làm gốm và dệt thổ cẩm cùng với bà con nơi này.

Vịnh Vĩnh Hy và Hang Rái: Là 02 Danh lam thắng cảnh cấp tỉnh được Chủ tịch UBND tỉnh Ninh Thuận công nhận vào năm 2018. 02 Danh lam thắng cảnh nàycó vẻ đẹp thiên nhiên hùng vĩ và thơ mộng, kết hợp giữa địa hình núi non, rừng với biển và các yếu tố về lịch sử, văn hóa. Với vị trí địa lý, địa hình đa dạng cùng với hệ động thực vật vô cùng phong phú, những loài quý hiếm có tên trong Sách đỏ Việt Nam và Sách đỏ Thế giới. Vịnh Vĩnh Hy và Hang Rái có sự kết hợp hài hòa giữa núi non, biển đảo tạo thành quần thể thẳng cảnh thiên nhiên độc đáo ở Ninh Thuận nói riêng và khu vực ven biển miền Trung nói chung. Đến với Vịnh Vĩnh Hy và Hang Rái, du khách có dịp ngắm san hô, khung cảnh hữu tình thơ mộng.....Với vẻ đẹp thiên nhiên mang đặc điểm nổi trội, do đó Vịnh Vĩnh Hy và Hang Rái là một trong những điểm du lịch lý tưởng cho du khách muốn tìm về Ninh Thuận.

Công trình kiến trúc các Đình, Lăng, Miếu  vốn là sản phẩm văn hóa của người Việt. Là hình ảnh thân quen, gắn bó với tâm hồn của mọi người dân Việt, là nơi chứng kiến những sinh hoạt và mọi đổi thay trong đời sống xã hội của làng quê Việt Nam qua bao thế kỷ. Đình, Lăng, Miếu trang trọng và thiêng liêng, nó gần như đại diện, là biểu tượng của quyền lực làng xã. Nhưng lại là nơi tụ họp mọi người trong mọi sinh hoạt chung, vốn rất cần cho cuộc sống nông thôn cần có sự nương tựa, đùm bọc, giúp đỡ lẫn nhau. Chính vì vậy, Đình, Lăng, Miếu trở thành một nơi thân quen gần gũi, là nơi che chở, là nơi ở, là cuộc sống của những người nông dân Việt Nam nói chung và tỉnh Ninh Thuận nói riêng. Ở Ninh Thuận hiện nay có rất nhiều Đình, Miếu, Lăng còn mang nhiều nét cổ kính, nguyên sơ như: Đình Vạn Phước, Thuận Hòa, Đình Dư Khánh, Miếu Mỹ Ngọc, Miếu Đông Sơn,.... Đây là một trong những công trình kiến trúc đã được Bộ VHTTDL và UBND tỉnh công nhận và hiện còn lưu giữ nhiều giá trị văn hóa, lịch sử đáng được lưu giữ. Có thể nói, đây cũng là một trong những điểm du lịch tâm linh mà người du khách có thể tìm đến mỗi khi có dịp ghé đến Ninh Thuận.

Bảo tàng Ninh Thuận là nơi lưu giữ các giá trị di sản văn hóa – lịch sử của các dân tộc như: Kinh, Chăm, Raglai, Hoa, Churu và dân tộc C’ho.... Đồng thời, đây là nơi bảo quản và trưng bày hàng ngàn hiện vật quý được sưu tầm trong và ngoài tỉnh. Tham quan trưng bày Bảo tàng Ninh Thuận, du khách sẽ có một cái nhìn tổng thể và có giá trị điển hình về lịch sử, văn hóa, phong tục tập quán của nhiều đề tài nghiên cứu về các nghề truyền thống, phong tục của dân tộc ít người trên địa bàn tỉnh đã được thực hiện như: nghề Dệt chiếu ở An Thạnh, huyện Ninh Phước, Nghề đan võng ở Khánh Nhơn, huyện Ninh Hải và các Lễ Bỏ mả, Lễ ăn đầu lúa mới của người Raglai, Lễ cưới, lễ Katê của người Chăm. Trong 3 năm 2016 đến 2018 Bảo tàng tỉnh Ninh Thuận đã phối hợp bới Công ty Mỹ Thuật Trung ương triển khai thực hiện đai trưng bày cố định tại Bảo tàng. Hiện tại đai trưng bày cố định đã gần đi vào hoàn thiện, gồm các phần chính như: giới thiệu về điều kiện tự nhiên tỉnh Ninh Thuận, các hệ động thực vật và sinh vật biển, trưng bày về văn hóa của người Kinh, văn hóa người Chăm, Văn hóa cộng đồng người raglai, người Hoa, Churu, C’ho và các chuyên đề về lịch sử, văn hóa giai đoạn 1945 đến 1975, giai đoạn từ năm 1975 đến nay. Có thể thấy, đây là một trong những điểm tham quan hấp dẫn cho du khách, học sinh, sinh viên và các tổ chức xã hội muốn tìm hiểu về văn hóa và con người Ninh Thuận./.

Thanh Thùy

Sở Văn hóa, Thể thao và Du lịch

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AN OVERVIEW ON THE TOURIST SITES ASSOCIATED WITH NINH THUAN CULTURAL HERITAGE

When mentioning to Ninh Thuan, there is no one who does not think about a sunny and windy land, but this land is granted abundant natural resources. Especially, there are many tangible and intangible cultural heritages associated with a system of historical monuments and beautiful landscapes. By 2018, Ninh Thuan province has a total of nearly 60 historical monuments at all levels. Of which: 02 special national historical monuments are Po Klong Garai Tower and Hoa Lai Tower; 15 national historical monuments (12 tangible monuments and 03 intangible cultural heritage); there are about 40 provincial monuments. Particularly, Ninh Thuan province is currently carrying out procedures related to the compilation of dossiers proposing the World Heritage Council to recognize the "Art of making pottery of Cham people" as an intangible cultural heritage of humanity that needs urgently protected. In recent years, provincial leaders as well as leaders of the Culture, Sports, and Tourism industry have paid attention to direct the preservation and promotion of cultural heritage values ​​in Ninh Thuan province to make more and more benefits. Coming to Ninh Thuan, visitors will have many tourist attractions in which must be visited when travelling to this place such as:

Po Klong Garai Tower, a special national monument recognized by the Prime Minister in 2017, is one of the most unique architectural works of Cham ethnic people in particular and of Ninh Thuan in general. Coming to this site, visitors have the opportunity to admire the airy space of the tower with the mysterious beauty of the Cham tower complex. Besides, Po Klong Garai is also a cultural space associated with Kate Festival, one of the largest festivals of Cham people. Kate Festival usually takes place in July of Cham Calendar, where not only attracts Cham people but also a number of people in and out of the province to visit, study and travel. According to legend, Po Klong Garai is one of the kings honored by the Cham community. When he died, all the people here had a great faith in him and were considered by the people as gods. Every year, Kate festival is a chance for people to offer gifts to gods to wish good things to their families in the New Year. It can be said that, this is not only architectural monument on art of temple and tower which is one of the spiritual destinations worth to visit for visitors when coming to Ninh Thuan.

Bau Truc Pottery and My Nghiep Brocade Weaving: These are two typical traditional villages of Cham people in Ninh Thuan. Both villages were recognized as traditional craft villages in 2007, located on Phuoc Dan Town, Ninh Phuoc District, Ninh Thuan Province. In the year of 2017, the traditional pottery art of the Cham in Bau Truc was included in the National List of Intangible Cultural Heritage by the Ministry of Culture, Sports and Tourism. At present, Ninh Thuan province is currently carrying out procedures related to the compilation of dossiers proposing the World Heritage Council to recognize the "Art of making pottery of Cham people" as an intangible cultural heritage of humanity that needs urgently protected. It is one of the prerequisites and a very important condition for attracting tourism in the coming years. Coming to these two villages, visitors have the opportunity to experience how to make pottery and weave brocade products with the local people there.

Vinh Hy Bay and Hang Rai Beach: These are 02 provincial scenic spots recognized by Ninh Thuan Provincial People's Committee in 2018. These 02 landscapes own majestic and romantic nature, combining terrains of mountains, forests, sea and elements of history, culture. There are also the diverse geographical location, terrain along with extremely rich flora and fauna, rare species listed in the Red Book of Vietnam and the World Red Book. Vinh Hy Bay and Hang Rai have a harmonious combination of mountains, sea, and islands forming a unique natural landscape in Ninh Thuan in particular and central coastal areas in general. Come to Vinh Hy Bay and Hang Rai Beach, visitors have the opportunity to admire the coral, romantic scenery... As the natural beauty of the outstanding characteristics, Vinh Hy Bay and Hang Rai are two of the ideal destination for tourists looking to Ninh Thuan.

Architecture works of the Communal Houses, Mausoleums, and Temples which are the cultural products of the Vietnamese. It is a familiar image, attached to the soul of all Vietnamese people, witnessing the activities and changes in the social life of Vietnamese villages for centuries. Solemn and sacred Communal Houses, Mausoleums, Temples are almost representation, the symbol of village and commune’s power. But it is the place where people gather in all common activities, which are necessary for rural life needing the unity, support, and help each other. Therefore, Communal Houses, Mausoleums, and Temples became familiar, close places, the shelter, and the life of farmers in Vietnam in general and Ninh Thuan province in particular. In Ninh Thuan, there are many Communal Houses, Mausoleums, and Temples showing ancient and pristine characteristics, such as: Communal Houses of Van Phuoc, Thuan Hoa, Du Khanh, Temples of My Ngoc Dong Son... These are the architectural works have been recognized by the Ministry of Culture, Sports and Tourism and still retain many cultural and historical values ​​that is worth keeping. It can be said that these are many of the spiritual destinations that visitors can visit whenever they have the opportunity to travel to Ninh Thuan.

Ninh Thuan Museum is a place to preserve cultural and historical heritage values ​​of ethnic groups such as the Kinh, the Cham, the Raglai, the Hoa, the Churu and the C'ho… Simultaneously, this is also a place to conserve and display thousands of precious objects collected inside and outside the province. Visiting the Museum of Ninh Thuan, visitors will have a comprehensive and typically worthy view ​​of history, culture, customs of many research topics on the traditional craft and customs of the ethnic minorities in the province that have been implemented such as: Occupation to weave mats in An Thanh, Ninh Phuoc district, Occupation to weave hammocks in Khanh Nhon, Ninh Hai district and the Ritual to remove grave, Ritual to thank for a good harvest of the Raglai, Wedding party, Kate Festival. In three years from 2016 to 2018 Ninh Thuan Provincial Museum has coordinated the Central Fine Arts Company to implement fixed display exhibition at the Museum. At present, the fixed display area is nearing completion, including the main parts such as the introduction of natural conditions in Ninh Thuan Province, fauna and flora, marine life, cultural displays of the Kinh, the Cham, the community culture of the Raglai, the Hoa, the Churu, the C'ho, and other historical and cultural themes from 1945 to 1975, 1975 to present. It can be seen that, this is one of the attractions for visitors, students, and social organizations want to learn about culture and people of Ninh Thuan./.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Общий вид о туристических объектах, связанных с культурным наследием Нинь Тхуанa

 

Что касается Нинь Тхуан, никто не думал о солнечной и ветреной земле, но эта земля благословлена ​​богатыми природными ресурсами. Особенно здесь немало ощутимых и нематериальных культурных ценностей, связанных с системой исторических реликвий и прекрасных ландшафтов. К 2018 году в провинции Нинь Тхуан насчитывается почти 60 реликвий на всех уровнях. Из них: 02 национальных памятников - башня По Клонг Гарай и башня Хоа Лай; 15 национальных памятников (12 памятников и 03 нематериального культурного наследия); Есть около 40 провинциальных памятников. В частности, провинция Нинь Тхуан в настоящее время проводит процедуры, связанные с составлением досье, предлагая Совету всемирного наследия признать «искусство изготовления керамики чамских людей» как культурное наследие. Представительскому органу человечества необходима срочная защита. В последние годы руководители провинций, а также руководители культурной и информационной индустрии обратили внимание на руководство сохранением и продвижением ценностей культурного наследия в провинции Нинь Тхуан. все больше и больше. Прибытие в Нинь Тхуан для туристов имеет много достопримечательностей, в которых должны следовать некоторые идеальные достопримечательности, которые посетителям нужно посетить при посещении этого места:

Башня По Клонг Гарай, специальный национальный памятник, признанный премьер-министром в 2017 году, является одним из самых уникальных архитектурных произведений этнических народов Чам в частности и Нинь Тхуан в целости. Придя к этой реликвии, посетители имеют возможность полюбоваться пространством башни с таинственной красотой башен Чама. Кроме того, По Клонг Гарай также является культурным пространством, связанным с Фестивалем Кейт, одним из крупнейших фестивалей чам-людей. Фестиваль Кейт обычно проводится в июле фестивале Чама, где не только жители Чама, но и привлекают людей в провинции и за ее пределами для посещения, учебы и путешествий. Согласно легенде, По Клонг Гарай является одним из царей, чья честь принадлежит общине Чам. Когда он умер, все люди здесь очень верили в него и считались народом богом. Каждый год, каждый раз, когда фестиваль Кейт является шансом для людей приносить подарки богам, все пожелания хороши для их семей в Новом году. Можно сказать, это не только реликвии архитектурного искусства Храм, башня, которая является одним из духовных направлений, которые стоит остановить посетителей при приходе в Нинь Тхуан.

Керамика Бау Чук и текстильная деревня Ми Нгиеп: это две типичные традиционные деревни чам в Нинь Тхуане. Обе деревни были признаны традиционными ремесленными деревнями в 2007 году, в центре внимания - коммуна Фуок Дай, район Нинь Фуок, провинция Нинь Тхуан. В 2017 году традиционное гончарное искусство Чам Бау Трук было включено в Национальный список Специального Национального Памятника Министерством культуры, спорта и туризма. В настоящее время провинция Нинь Тхуан завершает процедуры, касающиеся составления досье с просьбой к Совету всемирного наследия признать «искусство изготовления керамики чамских людей» как нематериальное культурное наследие. Представители человечества нуждаются в срочной защите. Это одно из предпосылок и очень важное условие для привлечения туризма в ближайшие годы. Приезжая в эти две деревни, посетители имеют возможность испытать, как сделать керамические изделия и парча со своими родственниками здесь.

Винь Хи бухта и «Ханг Рай»: В 2018 году в провинциальном народном комитете провинции Нинь Тхуан был назначен провинциальный живописный район. 02 Эта живописная красота величественна и романтична, сочетая горную местность не, лес с морем и элементы истории, культуры. Географическое расположение, разнообразный ландшафт наряду с чрезвычайно богатой флорой и фауной, редкие виды, названные в Красной книге Вьетнама и Красной книге мира. Винь Хи бухта и «Ханг Рай» имеют гармоничное сочетание гор, морских островов, образующих уникальный природный ландшафт в Нинь Тхуане, в частности, и в центральных прибрежных районах в целом. Приезжайте в Винь Хи бухта и «Ханг Рай», у посетителей есть возможность полюбоваться кораллами, романтическими пейзажами ... С естественной красотой выдающихся характеристик, поэтому Винь Хи бухта и «Ханг Рай» одно идеальное место для туристов, которые ищут у Нинь Тхуана.

Архитектура «Динь», «Ланг», «Храм» является культурным продуктом вьетнамцев. Это знакомый образ, привязанный к душе всех вьетнамских людей, свидетельствующий о деятельности и изменениях в социальной жизни вьетнамских деревень на протяжении веков. «Динь», «Ланг», «Храм» торжественные и священные святыни, он почти репрезентативен, является символом деревенской власти. Но именно там, где люди собираются во всех общих действиях, которые необходимы для сельской жизни, нужно полагаться, поддерживать и помогать друг другу. Поэтому «Динь», «Ланг», «Храм» стали привычным местом, где убежище, место, это жизнь фермеров во Вьетнаме в целом и провинция Нинь Туан в частности. В Нинь Тхуане существует множество традиционных традиционных и традиционных храмов, таких как: коммунальный дом «Ван Фуок», дворец «Тхуан Хоа», дворец «Зы Хань», «Ми Нгок», святыня «Донг Сон» .... в архитектурных работах были признаны Министерством культуры, спорта и туризма и по-прежнему сохраняют многие культурно-исторические ценности, которые стоит сохранить. Можно сказать, что это одно из духовных направлений, которые посетители могут посетить каждый раз, когда у них есть возможность посетить Нинь Тхуан .

Музей Нинь Тхуана является местом сохранения культурных и исторических ценностей наследия этнических групп, таких как Кинь, Чам, Раглай, Хоа, Чуру и Кхо... одно время отображать и показать тысячи ценных предметов, собранных внутри и за пределами провинции. Посещение Музея Нинь Тхуана, посетители будут иметь всеобъемлющий вид и типичные ценности истории, культуры, обычаев многих тем исследований на традиционном ремесле и обычаях. Этнические меньшинства в провинции практикуются, например, ткацкие коврики в районе Ан Тхань, Нинь Фуок, Тканые гамаки в Хань - Ньоне, района Нинь Хай и церемонии «могилы», «ритуал риса» народа Раклая, Свадебная церемония, церемония Кейт из народа Чама. Через три года с 2016 по 2018 год Провинциальный музей Нинь Тхуан координировал Центральную компанию изобразительных искусств, чтобы внедрить фиксированный ремень отображения в Музее. В настоящее время фиксированная область отображения близится к завершению, включая основные части, такие как введение естественных условий в провинции Нинь Тхуан, фауну и флору и фауну, культурные экспозиции Кинь, Чам культура, Хоа культура, Чуру, Кхо и другие исторические и культурные темы с 1945 по 1975 год, с 1975 года по настоящее время. Это одна из достопримечательностей для посетителей, студентов и общественных организаций, которые хотят узнать о культуре и людях Нинь Тхуана. /.